fot.autor mari Banany
B jak Banan
Banan (Musa L) rodzaj rośliny z rodziny bananowatych ,obejmujący ok.80 gatunków.
Poszczególne gatunki różnią się wielkością,kształtem.barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi.
Występuje w Azji,Afryce i Australii.Głównymi producentami są:Indie,Brazylia,Ekwador,Filipiny,Chiny,Korsyka i Izrael.
Owoce wymagają ostrożnego traktowania,szybkiego transportu w warunkach chłodniczych,ponieważ banan wydziela etylen,który powoduje szybkie ich dojrzewanie.Aby osiągnąć jak najdłuższą trwałość skórki,zbiór bananów następuje przed osiągnięciem dojrzałości.
Jadalna część banana zawiera węglowodany,błonnik,tłuszcze,białko,witaminy B1,B2,C a przede wszystkim bogate są potas,magnez,selen,miedź.Zawierają również ale ilości miedzi,cynku,selenu,fosforu,manganu,jodu,wapnia,fosforu,żelaza i sodu.
Banany spożywa się na surowo i można je piec,gotować i smażyć.
źródło:Wilkipedia
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz