fot.autor mari
Kartoflanka
Kartoflanka to bardzo prosta zupa.
Znam ją z czasów PRL-u.
Dzisiaj gotuję ją na surowych lub wędzonych żeberkach,
ale wówczas nie było takich rarytasów
i zazwyczaj gotowało się ją na drobiu.
Kartoflanka
Składniki:
* żeberka wędzone lub surowe
* cebula 1sztuka
* ziemniaki 5-6 sztuk
* mały kawałek selera
* pietruszka 1 sztuka
* marchewka 2sztuki
* czosnek 1 ząbek
* liść laurowy
* sól
* pieprz
* ziele angielskie 2 ziarna
* tłuszcz
* mąka
Wykonanie:
Umyte mięso zalać zimną osoloną wodą,zagotować,zebrać szum.
Umyte warzywa obrać i pokroić w kostkę,
wrzucić do wywaru,dodać liść laurowy i ziele angielskie,
nadal gotować.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,
lekko zrumienić w nim drobno pokrojoną cebulkę,
dodać mąkę
i cały czas mieszając smażyć do lekkiego zarumienienia mąki.
Następnie do zasmażki wlać 2-3 łyżki zimnej wody.wymieszać,dodać do zupy.
Zagotować.
Doprawić pieprzem i solą.
Na koniec wrzucić czosnek.
Smacznego:-)
Mniam, uwielbiam wszystkie zupy! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w moim candy.
Pozdrawiam!