fot.autor mari
Rolada z boczku
fot.autor mari
Rolada z boczku
Składniki:
- boczek surowy -szeroki płat
- 6ząbków czosnku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy Delikat do mięs
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka soli
- olej
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy razem mieszamy.
Zalewamy oliwą i rozcieramy na płacie boczku.
Czosnek kromy w plastry i obkładamy nim mięso.
Zawijamy mięso w roladę i obwiązujemy sznurkiem.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 12godzin.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki,ściągamy folię,
przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180C.
Pieczemy ok.1godziny.
Tak upieczony boczek smakuje na ciepło i na zimno.
Smacznego:)
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz