Wstałam wcześnie rano i szybciutko zabrałam się do pichcenia.
Najpierw nastawiłam sobie szybkowar z mięskiem na galaretę,a później zabrałam się za drożdżowe bułeczki.
Na gazie szybkowar sobie cichutko świstał a pod ściereczką rosły bułeczki.
W domu rozchodziły się smakowite zapachy a ja cała w skowronkach szalałam w kuchni.
Oto efekty:
Najpierw nastawiłam sobie szybkowar z mięskiem na galaretę,a później zabrałam się za drożdżowe bułeczki.
Na gazie szybkowar sobie cichutko świstał a pod ściereczką rosły bułeczki.
W domu rozchodziły się smakowite zapachy a ja cała w skowronkach szalałam w kuchni.
Oto efekty:
fot. autor mari
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa.
Składniki:
nóżki wieprzowe 2szt.
golonka 1szt.
marchewka 2szt.
pietruszka 1szt.
cebulka 1szt.
mały kawałek pora
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1szt.
ziele angielskie 6 ziaren
sól
pieprz 5 ziaren
Dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo
żelatyna 2 łyżeczki
groszek konserwowy
Wykonanie:
Oczyszczone i opalone nóżki i golonkę sparzyć wrzątkiem,ułożyć w szybkowarze,dodać włoszczyznę(marchew,pietruszkę,seler,cebulę,por) i przyprawy(ziele angielskie,liść laurowy,sól,pieprz,czosnek),zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15min.
Po ty czasie otworzyć szybkowar wyjąć włoszczyznę,zamknąć i dalej gotować przez 30min.
W salaterkach ułożyć po plasterku jajka i zasypać łyżeczką groszku.
Sprawdzić czy mięso jest ugotowane(powinno odchodzić od kości),wyjąć z wywaru,ostudzić,pokroić w kostkę.
Rozpuścić żelatynę w bardzo małej ilości wody.Wywar przecedzić i dodać do żelatyny,a następnie zalać mięso w salaterkach.
Ostudzone galaretki przełożyć do lodówki do stężenia(najlepiej na noc).
Danie podawać z odrobiną soku z cytryny lub octu.
Smacznego:)
nóżki wieprzowe 2szt.
golonka 1szt.
marchewka 2szt.
pietruszka 1szt.
cebulka 1szt.
mały kawałek pora
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1szt.
ziele angielskie 6 ziaren
sól
pieprz 5 ziaren
Dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo
żelatyna 2 łyżeczki
groszek konserwowy
Wykonanie:
Oczyszczone i opalone nóżki i golonkę sparzyć wrzątkiem,ułożyć w szybkowarze,dodać włoszczyznę(marchew,pietruszkę,seler,cebulę,por) i przyprawy(ziele angielskie,liść laurowy,sól,pieprz,czosnek),zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15min.
Po ty czasie otworzyć szybkowar wyjąć włoszczyznę,zamknąć i dalej gotować przez 30min.
W salaterkach ułożyć po plasterku jajka i zasypać łyżeczką groszku.
Sprawdzić czy mięso jest ugotowane(powinno odchodzić od kości),wyjąć z wywaru,ostudzić,pokroić w kostkę.
Rozpuścić żelatynę w bardzo małej ilości wody.Wywar przecedzić i dodać do żelatyny,a następnie zalać mięso w salaterkach.
Ostudzone galaretki przełożyć do lodówki do stężenia(najlepiej na noc).
Danie podawać z odrobiną soku z cytryny lub octu.
Smacznego:)
fot.autor mari Galareta wieprzowa
fot.autor mari Puszyste bułeczki
Puszyste bułeczki:
Składniki:
Mikserem wymieszać wszystkie składniki ciasta a następnie dokładnie wyrobić ręcznie.
Jeśli użyjemy świeżych drożdży to musimy zrobić rozczyn,a suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto podzielić na mnij więcej równe kawałki i uformować bułeczki.
Surowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 1cm odstępach i przykryte pozostawić do ponownego wyrośnięcia(ok.45min) aż się zetkną. Wyrośnięte bułeczki wysmarować jajkiem z dodatkiem mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp.185c i piec 20-25min z termoobiegiem.
Studzić na kratce.
Smacznego:)
Składniki:
letnie mleko 1szkl.
miękkie masło 110g
cukier 1/4szkl.
roztrzepane jajka 2szt.
sól 3/4łyżeczki
mąka pszenna 4szkl.
suche drożdże 12g(3łyżeczki)lub świeże 24g
Dodatkowo:
jajko roztrzepane 1szt.z mlekiem 1łyżka-do posmarowania
Wykonanie:miękkie masło 110g
cukier 1/4szkl.
roztrzepane jajka 2szt.
sól 3/4łyżeczki
mąka pszenna 4szkl.
suche drożdże 12g(3łyżeczki)lub świeże 24g
Dodatkowo:
jajko roztrzepane 1szt.z mlekiem 1łyżka-do posmarowania
Mikserem wymieszać wszystkie składniki ciasta a następnie dokładnie wyrobić ręcznie.
Jeśli użyjemy świeżych drożdży to musimy zrobić rozczyn,a suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto podzielić na mnij więcej równe kawałki i uformować bułeczki.
Surowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 1cm odstępach i przykryte pozostawić do ponownego wyrośnięcia(ok.45min) aż się zetkną. Wyrośnięte bułeczki wysmarować jajkiem z dodatkiem mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp.185c i piec 20-25min z termoobiegiem.
Studzić na kratce.
Smacznego:)
fot.autor mari Surowe puszyste bułeczki fot.autor mari Studzenie na kratce
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
podobają mi się te efekty. szczególnie bułeczkowe.. :-)
OdpowiedzUsuńasiejko dziękuję za buziaczkowy komentarz,pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń