!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->

Powitanie

Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.

O mnie

Moje zdjęcie
opolskie, Poland
Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.

napisz do mnie........

marjanka.36@interia.pl

Google Website Translator Gadget

21.6.10

29#Pracowita niedziela






Wstałam wcześnie rano i szybciutko zabrałam się do pichcenia.
Najpierw nastawiłam sobie szybkowar z mięskiem na galaretę,a później zabrałam się za drożdżowe bułeczki.
Na gazie szybkowar sobie cichutko świstał a pod ściereczką rosły bułeczki.
W domu rozchodziły się smakowite zapachy a ja cała w skowronkach szalałam w kuchni.
Oto efekty:

fot. autor mari
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2szt.
golonka 1szt.
marchewka 2szt.
pietruszka 1szt.
cebulka 1szt.
mały kawałek pora
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1szt.
ziele angielskie 6 ziaren
sól
pieprz 5 ziaren

Dodatkowo:

jajko ugotowane na twardo
żelatyna 2 łyżeczki
groszek konserwowy

Wykonanie:

Oczyszczone i opalone nóżki i golonkę sparzyć wrzątkiem,ułożyć w szybkowarze,dodać włoszczyznę(marchew,pietruszkę,seler,cebulę,por) i przyprawy(ziele angielskie,liść laurowy,sól,pieprz,czosnek),zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15min.
Po ty czasie otworzyć szybkowar wyjąć włoszczyznę,zamknąć i dalej gotować przez 30min.
W salaterkach ułożyć po plasterku jajka i zasypać łyżeczką groszku.
Sprawdzić czy mięso jest ugotowane(powinno odchodzić od kości),wyjąć z wywaru,ostudzić,pokroić w kostkę.
Rozpuścić żelatynę w bardzo małej ilości wody.Wywar przecedzić i dodać do żelatyny,a następnie zalać mięso w salaterkach.
Ostudzone galaretki przełożyć do lodówki do stężenia(najlepiej na noc).
Danie podawać z odrobiną soku z cytryny lub octu.

Smacznego:)

fot.autor mari Galareta wieprzowa


fot.autor mari Puszyste bułeczki


Puszyste bułeczki:

Składniki:

letnie mleko 1szkl.
miękkie masło 110g
cukier 1/4szkl.
roztrzepane jajka 2szt.
sól 3/4łyżeczki
mąka pszenna 4szkl.
suche drożdże 12g(3łyżeczki)lub świeże 24g

Dodatkowo:
jajko roztrzepane 1szt.z mlekiem 1łyżka-do posmarowania

Wykonanie:

Mikserem wymieszać wszystkie składniki ciasta a następnie dokładnie wyrobić ręcznie.
Jeśli użyjemy świeżych drożdży to musimy zrobić rozczyn,a suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto podzielić na mnij więcej równe kawałki i uformować bułeczki.
Surowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 1cm odstępach i przykryte pozostawić do ponownego wyrośnięcia(ok.45min) aż się zetkną.
Wyrośnięte bułeczki wysmarować jajkiem z dodatkiem mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp.185c i piec 20-25min z termoobiegiem.
Studzić na kratce.


Smacznego:)




fot.autor mari Surowe puszyste bułeczki fot.autor mari Studzenie na kratce


Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

2 komentarze:

  1. podobają mi się te efekty. szczególnie bułeczkowe.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. asiejko dziękuję za buziaczkowy komentarz,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prawa autorskie

Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)