fot.autor mari
Leczo z cukinii.
Leczo przypomina mi bigos.Wrzucam do niego wszystko co mam w lodówce.Można dać wędlinę lub nie,za każdym razem wychodzi troszeczkę inny smak w zależności od tego czego damy więcej lub mniej lub wcale.Leczo z cukinii przyrządzamy przede wszystkim z cukinii,papryki i pomidorów a reszta to już tylko dodatki,które wpływają na smak naszej potrawy.
Składniki:
kiełbasa 1/2kg
cukinia 3szt
pieczarki 20dag
cebula 1szt
papryka czerwona,żółta 2szt
koncentrat pomidorowy 1łyżka lub pomidory 4szt
olej 2łyżki
sól
pieprz
papryka słodka
kiełbasa 1/2kg
cukinia 3szt
pieczarki 20dag
cebula 1szt
papryka czerwona,żółta 2szt
koncentrat pomidorowy 1łyżka lub pomidory 4szt
olej 2łyżki
sól
pieprz
papryka słodka
Wykonanie:
Pieczarki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Cukinię umyć,odciąć końce i pokroić w kostkę.
Paprykę umyć ,sparzyć,wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w grubą kostkę.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Wszystkie składniki wrzucić na rozgrzany olej w dużym rondlu i dusić do miękkości.
Na 10min przed końcem doprawić solą,pieprzem,papryką.
Podawać z pieczywem.
Smacznego:)
fot.autor mari
Leczo z cukini
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
Cukinia
Papryka
uwielbiam leczo, to dla mnie smak lata.
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak,smak lata to właściwe określenie Asiejko dziękuję:)
OdpowiedzUsuń