fot.autor mari
Ciasto Śliwkowo-gruszkowe z kruszonką.
Już nadchodzi koniec wakacji.Koniec słodkiej wolności i swobody dla dzieci, dojdą mi nowe zadania i obowiązki.Ciągle narzekam na brak czasu.Pomysłów mam tak dużo do zrealizowania na, które brakło mi czasu.
Dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze.W powietrzu czuć zbliżającą się jesień.Wedle nastroju i klimatu zmieniłam swój projekt i barwy bloga.Mam cichą nadzieje,że będzie jeszcze kilka ciepłych, słonecznych dni, które napędzają mnie do działania.
Jesiennie też w kuchni.Upiekłam ciasto śliwkowo-gruszkowe.Pycha, takie puszyste, delikatne i sycące, jesienią pachnące.
Zapraszam.
fot.autor mari Dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze.W powietrzu czuć zbliżającą się jesień.Wedle nastroju i klimatu zmieniłam swój projekt i barwy bloga.Mam cichą nadzieje,że będzie jeszcze kilka ciepłych, słonecznych dni, które napędzają mnie do działania.
Jesiennie też w kuchni.Upiekłam ciasto śliwkowo-gruszkowe.Pycha, takie puszyste, delikatne i sycące, jesienią pachnące.
Zapraszam.
Ciasto śliwkowo-gruszkowe.
Składniki ciasta:
______________
mąka 2szkl.
cukier 3/4szkl.
cukier waniliowy 1łyżeczka
masło 100g
jajka 2szt.
oliwa 3łyżki
likier pomarańczowy lub wódka 1kieliszek
proszek do pieczenia 2łyżeczki
śmietana 2łyżki kwaśnej
Składniki kruszonki:
__________________
mąka 3/4szkl .
cukier 1/2szkl
cukier waniliowy 1łyżka
masło 100g
sól szczypta
Składniki masy:
_____________
owoce śliwki i gruszki ok.50-60dag
cukier 3łyżki
woda 3łyżki
fot.autor mari
Gruszki
fot.autor mari
Śliwki
______________
mąka 2szkl.
cukier 3/4szkl.
cukier waniliowy 1łyżeczka
masło 100g
jajka 2szt.
oliwa 3łyżki
likier pomarańczowy lub wódka 1kieliszek
proszek do pieczenia 2łyżeczki
śmietana 2łyżki kwaśnej
Składniki kruszonki:
__________________
mąka 3/4szkl .
cukier 1/2szkl
cukier waniliowy 1łyżka
masło 100g
sól szczypta
Składniki masy:
_____________
owoce śliwki i gruszki ok.50-60dag
cukier 3łyżki
woda 3łyżki
Na patelni lub w rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki.Zalać wodą i cukrem,pozostawić na ogniu i podgrzewać,aż puszczą sok.Gruszki obrać,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne,dodać do śliwek i podgrzewać.Zdjąć z ognia gdy gruszki nabiorą różowego koloru.
Przygotować kruszonkę.Składniki wyrobić,schłodzić w lodówce.
Cukier i cukier waniliowy mikserem utrzeć z masłem.Stopniowo dodać jajka,oliwę i śmietanę dalej ucierać.Dolać likier.Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Owoce odsączyć,wyłożyć na ciasto-na przemian gruszki i śliwki.
Zimną kruszonkę zetrzeć na tarce,na grubych oczkach.
Nagrzać piekarnik.Ciasto piec w temp.180C-200C przez 50min. do tzw.suchego patyczka.
Smacznego:)
Przepis pochodzi z gazety.
Przygotować kruszonkę.Składniki wyrobić,schłodzić w lodówce.
Cukier i cukier waniliowy mikserem utrzeć z masłem.Stopniowo dodać jajka,oliwę i śmietanę dalej ucierać.Dolać likier.Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Owoce odsączyć,wyłożyć na ciasto-na przemian gruszki i śliwki.
Zimną kruszonkę zetrzeć na tarce,na grubych oczkach.
Nagrzać piekarnik.Ciasto piec w temp.180C-200C przez 50min. do tzw.suchego patyczka.
Smacznego:)
Przepis pochodzi z gazety.
fot.autor mari
Gruszki
fot.autor mari
Śliwki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz