fot.autor mari
Chrupiące placki ziemniaczane z cukrem i kefirem.
Troszeczkę pracochłonne,ale za to przepyszne danie-placki ziemniaczane.
Bardzo lubię takie gorące,
chrupiące i słodkie-posypane cukrem,
z odrobiną kefiru lub dla odmiany z kleksem śmietany.
Zabawne jest to,
że trzeba troszeczkę się natrudzić,
bo tarcie to ciężka praca i niebezpieczna,
a zjedzenie ich trwa tylko chwilę.
Bardzo lubię takie gorące,
chrupiące i słodkie-posypane cukrem,
z odrobiną kefiru lub dla odmiany z kleksem śmietany.
Zabawne jest to,
że trzeba troszeczkę się natrudzić,
bo tarcie to ciężka praca i niebezpieczna,
a zjedzenie ich trwa tylko chwilę.
fot.autor mari
Placki ziemniaczane posypane cukrem.
Składniki:
ziemniaki 1kg
cebula 1szt
jajko 1szt
mąka 1-2łyżki
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Odlać nadmiar wody.
Cebulę obrać,zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
Wbić surowe jajko,wymieszać
Wsypać mąkę,aby masę zagęścić,dokładnie wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Dużą łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej i smażyć na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Smacznego:)
ziemniaki 1kg
cebula 1szt
jajko 1szt
mąka 1-2łyżki
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Odlać nadmiar wody.
Cebulę obrać,zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
Wbić surowe jajko,wymieszać
Wsypać mąkę,aby masę zagęścić,dokładnie wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Dużą łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej i smażyć na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Smacznego:)
fot.autor mari
Placki ziemniaczane.
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
zawsze sobie obiecuję, że spróbuję ziemniaczanych placków z cukrem.
OdpowiedzUsuńAsiejko musisz koniecznie:)
OdpowiedzUsuń