!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->

Powitanie

Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.

O mnie

Moje zdjęcie
opolskie, Poland
Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.

napisz do mnie........

marjanka.36@interia.pl

Google Website Translator Gadget

16.10.12

402# Chleb z siemieniem lnianym





fot.autor mari

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym na zakwasie

Przepis pochodzi od  Liski


Zaczyn:
30 g zakwasu żytniego
100 g pszennej mąki
100 g wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 h.

Siemię lniane:
100 g siemienia lnianego
180 ml wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 h.

Następnie:

Zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:

100 g mąki żytniej (dowolnej)
400 g mąki pszennej (dowolnej)
400 g wody
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant, ale lepiej świeże)
2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)






Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. 
Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły.
Przełożyć ciasto do kek sówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi.
Odstawić do wyrastania. 
Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w kuchni.
 Może to zająć 30-60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę.
Ja nagrzewam piekarnik na 30 st C i wkładam foremkę wypełniona ciastem i przykrytą folią spożywczą.
Następnie gdy ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę, 
wyjąć z piekarnika i zdjąć folię.
Piekarnik nagrzać do 210 st C.
Wstawić chleb (wierzch delikatnie spryskać wodą).
Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut.
Skórka powinna być wyraźnie rumiana.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Uwaga !!!: ten chleb najlepiej kroić następnego dnia,ponieważ ma bardzo wilgotną konsystencję.
Można dodać 1/2 szklanki prażonego słonecznika dla poprawienia smaku.Polecam.

Smacznego!





mari

4 komentarze:

  1. Lubię smakowite chlebki, szczególnie w domu pieczone. Ten musiał być pyszny. =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię ten chleb,ma dużo lnu,ja dodaję jeszcze słonecznik żeby poprawić jego smak.

      Usuń

Prawa autorskie

Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)