fot.autor mari
Ciasto maślankowiec ze śliwkami
Składniki:
jajka 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
maślanka naturalna 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Dodatkowe składniki:
cynamon
śliwki 1/2 kg
Kruszonka składniki:
mąka pszenna 6łyżek
olej 6łyżek
cukier 6łyżek
aromat pomarańczowy
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę.Następnie dodawać maślankę,olej i dokładnie wymieszać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i delikatnie wymieszać.Umyć i rozpestkować owoce a następnie ułożyć na cieście skórką do dołu.Na wierzchu owoce delikatnie posypać cynamonem.Przygotować kruszonki,wymieszać dokładnie wszystkie składniki i posypać nią całe ciasto.Piec w 190C przez 45 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem)
mari
Składniki:
jajka 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
maślanka naturalna 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Dodatkowe składniki:
cynamon
śliwki 1/2 kg
Kruszonka składniki:
mąka pszenna 6łyżek
olej 6łyżek
cukier 6łyżek
aromat pomarańczowy
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę.Następnie dodawać maślankę,olej i dokładnie wymieszać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i delikatnie wymieszać.Umyć i rozpestkować owoce a następnie ułożyć na cieście skórką do dołu.Na wierzchu owoce delikatnie posypać cynamonem.Przygotować kruszonki,wymieszać dokładnie wszystkie składniki i posypać nią całe ciasto.Piec w 190C przez 45 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem)
mari
pysznie letnie.
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń