fot.autor mari
Włoskie mini pizze
Składniki:
-350ml letniej wody
-20g świeżych drożdży
-1 łyżka soli
-1/2 łyżki cukru
-6 łyżek oliwy z oliwek
-300g mąki pszennej
-250g mąki krupczatki
dodatkowo:
-kasza manna do podsypania ciasta
Wykonanie:
Obie mąki,sól wsypać do miski a na wierzchu cukier.
W kruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą.
Odstawić na kilka minut.
Następnie wyrobić elastyczne ciasto.
Na koniec dodać oliwę.
Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą
i wstawić do lodówki na około 1 godzinę do zimnego wyrastania.
Po tym czasie wyjąć ciasto,
podzielić na równe kawałki
i formować małe placki.
Podsypane kaszą manną ułożyć na blasze.
Teraz można fantazjować.
Posmarować sosem pomidorowym,
a potem
według smaku dodatki-ser, papryka,oliwki...
przyprawy.
Gotowe pizze odstawić na chwile do podrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230-240C.
Włożyć blachę i
piec około 20-25 minut do zarumienienia.
Smacznego:)
PS.Przepis pochodzi z Taste of Passion
mari
Smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMacie racje,są pyszne ,ale kaloryczne:(
Usuń