Pora więc na zielone spotkanie z cukinią.
Proponuję
fot.autor mari
Zupa z cukinii.
Zupę z cukinii
Składniki:
cukinia-1 szt
porcja mięsa na zupę-pałki,skrzydełka
marchew-2 szt
pietruszka-1 szt
seler-mały kawałek
ziemniaki-(4-5)szt
kasza manna-(2-3)łyżki
natka pietruszki
śmietana 12-18% -0,5 szklanki
sól,
pieprz
cukinia-1 szt
porcja mięsa na zupę-pałki,skrzydełka
marchew-2 szt
pietruszka-1 szt
seler-mały kawałek
ziemniaki-(4-5)szt
kasza manna-(2-3)łyżki
natka pietruszki
śmietana 12-18% -0,5 szklanki
sól,
pieprz
fot.autor mari
Włoszczyzna na zupę
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zalać zimną wodą,zagotować,odszumować i dalej gotować przez 15-20min.
W tym czasie przygotować jarzynkę:marchewkę,pietruszkę i seler umyć,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki umyć,obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię umyć,jeśli jest mała i młoda można nie obierać ze skórki,natomiast starszą trzeba obrać i usunąć pestki,następnie pokroić w drobną kostkę.
Warzywa wrzucić do gotującego się wywaru i dalej gotować przez 15min
Kilka minut przed końcem wrzucić do zupy kaszę manną,która zagęści nam zupę(niekonieczne)
Gdy warzywa są już miękkie zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na koniec zaprawić zupę zahartowaną śmietaną.
Zupę podawać posypaną odrobiną posiekanej,zielonej pietruszki.
W tym czasie przygotować jarzynkę:marchewkę,pietruszkę i seler umyć,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki umyć,obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię umyć,jeśli jest mała i młoda można nie obierać ze skórki,natomiast starszą trzeba obrać i usunąć pestki,następnie pokroić w drobną kostkę.
Warzywa wrzucić do gotującego się wywaru i dalej gotować przez 15min
Kilka minut przed końcem wrzucić do zupy kaszę manną,która zagęści nam zupę(niekonieczne)
Gdy warzywa są już miękkie zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na koniec zaprawić zupę zahartowaną śmietaną.
Zupę podawać posypaną odrobiną posiekanej,zielonej pietruszki.
Smacznego:)
Cukinia
mari
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz