Spis
- Strona główna
- Na słodko i pieczyście
- Kulinarnie i smacznie
- Tutorial-kurs-porady-DIY
- Hand Made
- Wzory-szablony-wykroje
- Rymowanki
- ABC
- Kącik dla dzieci
- Tutoriale na innych blogach
- Tutoriale o szyciu na innych blogach
- Tutoriale scrap,quiling,papier,kusudama na innych blogach
- Tutoriale szydełkowe na innych blogach
- Tutoriale decoupage na innych blogach
- Tutoriale o biżuterii
- Tutoriale o haftach na innych blogach
!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->
Powitanie
Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.
O mnie
- mari
- opolskie, Poland
- Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.
napisz do mnie........
marjanka.36@interia.pl
Google Website Translator Gadget
27.4.10
6#Śląski smak czyli kluski śląskie
fot.autor mari
Na Śląsku opolskim mieszkam od 9lat.Przez ten czas poznałam kilka przepisów kuchni regionalnej.Moje białe kluski z dziurką to kluski śląskie czyli "GUMIKLYJZY"
Znakomicie smakują podane z sosem do pieczeni,rolad lub polane skwarkami z boczku.
Na pierwszej fotografii widać kluski polane masłem z zieloną fasolką,na drugiej zaś surowe przed gotowaniem.
KLUSKI ŚLĄSKIE czyli "GUMIKLYJZY"
Składniki:
ziemniaki ok.1 kg
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować(można w mundurkach).Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce,a gdy lekko przestygną,dodać jajka,dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,uformować kopiec,podzielić na cztery równe części i jedną odłożyć na bok.W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną(taką ilość żeby wypełniła pustą lukę),posolić do smaku,dołączyć odłożoną część,zagnieść.
Gładką już masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować wałek.Pokroić go na równe części.Z każdego kawałka formować kulkę wielkości orzecha włoskiego,delikatnie spłaszczyć i po środku zrobić kciukiem dołek.
Gotowe kluski wkładać partiami do wrzącej,osolonej wody i gotować na średnim ogniu ok.3 min.Wyjąć łyżką cedzakową,osączyć z wody i wykładać na półmiski.
Smacznego:)
fot.autor mari
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prawa autorskie
Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)
Archiwum bloga
-
►
2012
(204)
- ► października (4)
-
►
2011
(123)
- ► października (16)
-
▼
2010
(77)
- ► października (8)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz