fot.autor mari
Na Śląsku opolskim mieszkam od 9lat.Przez ten czas poznałam kilka przepisów kuchni regionalnej.Moje białe kluski z dziurką to kluski śląskie czyli "GUMIKLYJZY"
Znakomicie smakują podane z sosem do pieczeni,rolad lub polane skwarkami z boczku.
Na pierwszej fotografii widać kluski polane masłem z zieloną fasolką,na drugiej zaś surowe przed gotowaniem.
KLUSKI ŚLĄSKIE czyli "GUMIKLYJZY"
Składniki:
ziemniaki ok.1 kg
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować(można w mundurkach).Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce,a gdy lekko przestygną,dodać jajka,dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,uformować kopiec,podzielić na cztery równe części i jedną odłożyć na bok.W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną(taką ilość żeby wypełniła pustą lukę),posolić do smaku,dołączyć odłożoną część,zagnieść.
Gładką już masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować wałek.Pokroić go na równe części.Z każdego kawałka formować kulkę wielkości orzecha włoskiego,delikatnie spłaszczyć i po środku zrobić kciukiem dołek.
Gotowe kluski wkładać partiami do wrzącej,osolonej wody i gotować na średnim ogniu ok.3 min.Wyjąć łyżką cedzakową,osączyć z wody i wykładać na półmiski.
Smacznego:)
fot.autor mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz