!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->

Powitanie

Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.

O mnie

Moje zdjęcie
opolskie, Poland
Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.

napisz do mnie........

marjanka.36@interia.pl

Google Website Translator Gadget

28.4.10

7#Doskonały smak jabłka w cieście z twarogiem




Wczoraj przeglądałam blogi w poszukiwaniu przepisu na ciasto z jabłkami i znalazłam w blogu KUCHNIA NAD ATLANTYKIEM.
Zaciekawił mnie skład ciasta,w którym autorka dodała ser twarogowy.
Z taką szarlotką spotkałam się po raz pierwszy,więc oczywiście od razu wypróbowałam.

Oto ciasto SZARLOTKA Z TWAROGOWYM CIASTEM w moim wykonaniu:

fot.autor mari


Składniki:

  • mąka 300g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 200g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 200g
  • tłusty twaróg 250g
  • jajka 2 szt.

Dodatkowo:

  • jabłka 1,5kg
  • skórka i sok z 1/2 cytryny

Sposób wykonania:

Do malaksera wsypać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier.Dokładnie wymieszać.Dodać zimne pokrojone na kawałki masło,wymieszać.Dodać pokruszony ser i dalej mieszać.Na koniec dodać jajka i wymieszać.
Ciasto wstawić do lodówki.
Obrać jabłka i pokroić w cienkie plastry,uprzednio usunąć gniazda nasienne.Posypać skórką i skropić sokiem z cytryny.Jeśli użyliśmy kwaśnych jabłek to dodajemy 1 łyżkę cukru.
Ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką blaszkę.Następnie wyłożyć jabłka i na wierzch rozsmarować drugą część ciasta.
Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku do 190C przez ok.40 min.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
fot.autor mari

2 komentarze:

  1. Mari, świetnie Ci się udała ta szarlotka. Miło mi , że smakowała i cieszę się , że wypróbowałaś ten przepis. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo.To mój debiut kulinarny na blogu..Szarlotka super a najbardziej cieszę się,że Pani Agnieszko,zamieściła swój pierwszy na moim blogu komentarz.Gorąco pozdrawiam i zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

Prawa autorskie

Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)