fot.autor mari
B jak Brokuły
Brokuły to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych.Jadalna część to kwiatostany tzw.róże wyrastające z długiej mięsistej łodygi,koloru zielonego lub fioletowo-zielonego.
Brokuły pochodzą z Cypru.
Uprawiane są w Anglii,Francji,Hiszpanii i we Włoszech oraz w Kalifornii w USA.
Brokuły zawierają duże ilości witamin C,A,B1 i minerałów-wapnia,fosforu i żelaza.Są dobrym źródłem karotenu,ryboflawiny,tiaminy,kwasu nikotynowego,pantotenowego i foliowego.Dzięki temu zapobiega wielu groźnym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca.
Surowe lub ugotowane brokuły można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju sałatek,zapiekanek,zup lub jako osobne danie.
Niestety brokuły nie nadają się do składowania,bowiem szybko żółkną ich kwiatostany,ale można je zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz