Uszka z pieczarkami
Składniki na farsz:
pieczarki 500g
cebula 1 sztuka
tarta bułka 2-3 łyżki
jarzynka do smaku
sól
pieprz
Wykonanie:
Obrane i umyte pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Na maśle zeszklić cebulę,następnie dodać starte pieczarki i odparować nadmiar wody z pieczarek.Na koniec dodać bułkę tarta,która zagęści farsz i doprawić solą,pieprzem i jarzynką(trzeba pamiętać,że jarzynki też mają sól,więc ostrożnie).
Składniki na ciasto:
mąka 500g
gorąca woda ok.1 szklanki
jajko 1 sztuka
sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę ,zrobić w środku dołek i wbić jajko,posolić.Wymieszać.Następnie powoli wlewać gorącą wodę i mieszać nożem,a potem rękami ,aż powstanie jednolite,gładkie ciasto.Dobrze wyrobione ciasto powinno po przekrojeniu mieć wgłębienia i dziurki w przekroju.Ciasto dzielimy na części i każdą z nich rozwałkujemy na grubość ok.2mm.Małą literatką wykrawamy małe kółeczka.Na środek każdego nakładamy odrobinę gotowego farszu i zlepiamy.Sposób w jaki ja to robię przedstawiłam na fotografiach poniżej.Gotowe już uszka wrzucamy na posolony wrzątek i po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Po ostudzeniu można je przełożyć do woreczków i zamrozić.
Smacznego:)
fot.autor mari
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
Przy takiej pracy warto posłuchać świątecznej muzyki np.takiej:
sweet carrot: Niedługo Święta.......czas zacząć planowanie część1
mari
już się nie mogę doczekac takich wigilijnych pyszności..
OdpowiedzUsuń:)
Usuń