Co roku przed Świętami Bożego Narodzenia robię sobie listę potraw i dokładną listę z artykułami,które będą mi potrzebne do ich wykonania i zakupienia.W ten sposób w domowych zapasach robię porządki i nie kupuję zbędnych produktów.
Na pierwszym miejscu mojej listy jest Makowiec-rolada.
Do jego wykonania potrzebuję:
Na pierwszym miejscu mojej listy jest Makowiec-rolada.
Do jego wykonania potrzebuję:
Składniki:(ciasto)
mąka 1 kg
cukier puder 1 szklanka
jajka 5 sztuk+ 3 żółtka
drożdże 10 dkg
śmietana 1/2 szklanki
margaryna lub masło 250 g
mąka 1 kg
cukier puder 1 szklanka
jajka 5 sztuk+ 3 żółtka
drożdże 10 dkg
śmietana 1/2 szklanki
margaryna lub masło 250 g
Wykonanie:
Przesiać mąkę,dodać do niej cukier puder.W osobnym naczyniu rozdrobnić drożdże i wymieszać ze śmietaną.Następnie rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na małym ogniu rozpuścić masło i przestudzić.Całe jajka i żółtka wymieszać razem.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść je na gładkie ciasto.Odstawić chwilkę pod przykryciem do wyrośnięcia.Jeszce raz zagnieść.Następnie podzielić ciasto na części.(na zdjęciu wersja bez posypek).
Składniki:(masa makowa)
mak 1 kg
mleko 1 l
masło 250g
miód 1 szklanka
wanilia
bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa)
cukier 2 szklanki
jajka 8 sztuk
mak 1 kg
mleko 1 l
masło 250g
miód 1 szklanka
wanilia
bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa)
cukier 2 szklanki
jajka 8 sztuk
Wykonanie:
Przebrać i umyć ,a następnie zalać gorącym mlekiem mak,gotować na małym ogniu 45 minut,od czasu do czasu mieszać,odsączyć na sitku i przemielić kilkakrotnie w maszynce.Rozpuścić masło i miód.Dodać wanilię,drobno posiekane bakalie i cukier.Ciągle mieszając dodawać po trochu mak.Masę makową przestudzić i dodać do niej rozbełtane żółtka i ubitą na sztywno pianę.
Na rozwałkowane ciasto rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę.Brzegi ciasta można wysmarować białkiem,co zapobiegnie ich rozklejeniu.Gotowe rolady ułożyć w odstępach(ciasto jeszcze podrośnie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w temperaturze 190C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub glazurą.(na zdjęciu bez posypki).
Smacznego:)
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz