fot.autor mari Roladki z piersi kurczaka
Roladki doskonałe na niedzielny obiad.Można je zrobić z drobiu ,wieprzowiny lub wołowiny.
Moja propozycja to roladki z piersi kurczaka.Jeśli nie posiadamy takowych można wykorzystać mięso z indyka.
Roladki z piersi kurczaka
Składniki:
piersi z kurczaka 4 sztuki
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ser żółty
jarzynka 1 łyżeczka
ogórki kiszone 4 sztuki
mąka
czosnek
pieprz
słodka papryka
oliwa
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyć,odciąć małe polędwiczki.Duże płaty rozbić tłuczkiem na płasko.Umytą paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski.Ser żółty pokroić w plastry.
Piersi rozłożyć,posypać papryką,solą ,pieprzem i jarzynką.
Wyłożyć serem i paskami papryki i ogórka na przemian.Całość zwinąć ciasno w rulon i związać bawełnianą nitką.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pozostałe paski ogórka i papryki również pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę i paprykę,zeszklić.
Małe kawałeczki polędwiczek pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.Następnie dodać roladki(układać złączeniami na dno rondla),podsmażyć aż mięso nabierze białego koloru.
Po tym czasie potrawę podlać wodą i pod przykryciem dusić 15-20min.
Miękkie już roladki wyjąć i usunąć nitkę.
Do wywaru w rondlu wrzucić ogórki i ser.Doprawić przyprawami,zagotować,
Rozrobić mąkę z odrobiną wody,wlać do potrawy i ją zagęścić,zagotować.
Smacznego:)
Składniki:
piersi z kurczaka 4 sztuki
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ser żółty
jarzynka 1 łyżeczka
ogórki kiszone 4 sztuki
mąka
czosnek
pieprz
słodka papryka
oliwa
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyć,odciąć małe polędwiczki.Duże płaty rozbić tłuczkiem na płasko.Umytą paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski.Ser żółty pokroić w plastry.
Piersi rozłożyć,posypać papryką,solą ,pieprzem i jarzynką.
Wyłożyć serem i paskami papryki i ogórka na przemian.Całość zwinąć ciasno w rulon i związać bawełnianą nitką.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pozostałe paski ogórka i papryki również pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę i paprykę,zeszklić.
Małe kawałeczki polędwiczek pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.Następnie dodać roladki(układać złączeniami na dno rondla),podsmażyć aż mięso nabierze białego koloru.
Po tym czasie potrawę podlać wodą i pod przykryciem dusić 15-20min.
Miękkie już roladki wyjąć i usunąć nitkę.
Do wywaru w rondlu wrzucić ogórki i ser.Doprawić przyprawami,zagotować,
Rozrobić mąkę z odrobiną wody,wlać do potrawy i ją zagęścić,zagotować.
Smacznego:)
fot.autor mari Roladki z piersi kurczaka
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz