!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->

Powitanie

Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.

O mnie

Moje zdjęcie
opolskie, Poland
Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.

napisz do mnie........

marjanka.36@interia.pl

Google Website Translator Gadget

26.2.11

94# Pasta z tuńczyka na kromce z domowego chleba

Pierwszy mój chleb upieczony w foremkach keksowych.Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.

Jest to prosty chleb razowy na drożdżach.Jak na pierwszy raz to super.



fot.autor mari

Chleb razowy ze słonecznikiem


Składniki:

  • mąka pszenna 225g/w oryginale pszenna chlebowa/
  • mąka razowa chlebowa 450g
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże suche 2 łyżeczki
  • masło 25g
  • ciepła woda 450ml
  • słonecznik nieprażony 100g

Wykonanie:

Do dużej miski przesiać mąki,dodać sól,cukier i drożdże oraz garść słonecznika,wymieszać.Dodać masło i dobrze ciepłą wodę i wyrobić .Uformować kulę ciasta.włożyć do miski i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie,znowu krótko wyrobić i włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi,/Ja mam dużą keksówkę więc wychodzi mi jeden 1 kg chleb/i pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Wierzch chleba można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać ziarnami słonecznika.
Chleb piec przez 15 minut w temperaturze 230C a potem zmniejszyć do 190C i piec 15-20 minut.Gorący wyjąc z foremki i studzić na kratce.

Smacznego:)

fot.autor mari

Pasta z tuńczyka na kromce chleba z mojego wypieku

Składniki:

  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • jajka 6 sztuk
  • ogórek konserwowy 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majonez 2-3łyżki
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Tuńczyk odcedzić z oleju i przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo i pokroić na drobną kostkę,przełożyć do tuńczyka.Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Dodać odrobinę pokrojonej zielonej natki pietruszki.Dokładnie całość wymieszać i dodać dwie łyżki majonezu według smaku.

Przepis na pastę pochodzi od koleżanki Iwony:)



mari

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prawa autorskie

Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)