Jest to prosty chleb razowy na drożdżach.Jak na pierwszy raz to super.
fot.autor mari
Chleb razowy ze słonecznikiem
Składniki:
- mąka pszenna 225g/w oryginale pszenna chlebowa/
- mąka razowa chlebowa 450g
- sól 2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki
- drożdże suche 2 łyżeczki
- masło 25g
- ciepła woda 450ml
- słonecznik nieprażony 100g
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąki,dodać sól,cukier i drożdże oraz garść słonecznika,wymieszać.Dodać masło i dobrze ciepłą wodę i wyrobić .Uformować kulę ciasta.włożyć do miski i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie,znowu krótko wyrobić i włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi,/Ja mam dużą keksówkę więc wychodzi mi jeden 1 kg chleb/i pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Wierzch chleba można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać ziarnami słonecznika.
Chleb piec przez 15 minut w temperaturze 230C a potem zmniejszyć do 190C i piec 15-20 minut.Gorący wyjąc z foremki i studzić na kratce.
Smacznego:)
fot.autor mari
Pasta z tuńczyka na kromce chleba z mojego wypieku
Składniki:
- tuńczyk w oleju 1 puszka
- jajka 6 sztuk
- ogórek konserwowy 3 sztuki
- sól
- pieprz
- majonez 2-3łyżki
- natka pietruszki
Tuńczyk odcedzić z oleju i przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo i pokroić na drobną kostkę,przełożyć do tuńczyka.Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Dodać odrobinę pokrojonej zielonej natki pietruszki.Dokładnie całość wymieszać i dodać dwie łyżki majonezu według smaku.
Przepis na pastę pochodzi od koleżanki Iwony:)
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz