Gulasz wieprzowy z sosem jarzynowym
Składniki:
Umytą łopatkę pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Sparzoną i umytą paprykę czerwoną pokroić w kostkę,również dodać do wieprzowiny.
Umytą i obraną marchew pokroić w plastry a seler w drobne paski.
Razem wrzucić do potrawy.
Całość chwilę podsmażyć a następnie podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości ok.1-1 i 1/2godziny.
Przed końce wrzucić mrożoną fasolkę szparagową i dalej gotować ok.10minut.
Po tym czasie potrawę zdjąć z ognia,wlać 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany.Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę zagotować.
Gotową potrawę podawać z kaszą.
Smacznego:)
fot.autor mariSkładniki:
- łopatka wieprzowa 70-80dag
- fasolka szparagowa 30-40dag mrożona lub świeża
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- marchewka 2-3 sztuki
- seler mały kawałek
- tłuszcz do smażenia
- bulion lub woda
- jogurt naturalny lub śmietana 1/2 szklanki
Umytą łopatkę pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Sparzoną i umytą paprykę czerwoną pokroić w kostkę,również dodać do wieprzowiny.
Umytą i obraną marchew pokroić w plastry a seler w drobne paski.
Razem wrzucić do potrawy.
Całość chwilę podsmażyć a następnie podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości ok.1-1 i 1/2godziny.
Przed końce wrzucić mrożoną fasolkę szparagową i dalej gotować ok.10minut.
Po tym czasie potrawę zdjąć z ognia,wlać 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany.Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę zagotować.
Gotową potrawę podawać z kaszą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz