fot.autor mari
Schab w sosie cytrynowym
fot.autor mari
Sos z cytrynową nutą.
Składniki:
schab 500g
suszone śliwki 200g
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier do smaku
lubczyk odrobina
sól
suszone śliwki 200g
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier do smaku
lubczyk odrobina
sól
Wykonanie:
Schab pokroić w plastry,przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą,dodać sól i lubczyk.Gotować 50minut.Śliwki namoczyć i dodać pod koniec gotowania.Zrobić jasną zasmażkę-rozpuścić masło na patelni,dodać mąkę i chwilę podsmażyć aż mąka wchłonie tłuszcz,następnie rozprowadzić wywarem z mięsa.Jasną zasmażkę połączyć z wywarem z mięsa i śliwkami.Doprawić sokiem z cytryny i cukrem.Kawałki mięsa podawać polane sosem.
Smacznego:)
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz