!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->

Powitanie

Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.

O mnie

Moje zdjęcie
opolskie, Poland
Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.

napisz do mnie........

marjanka.36@interia.pl

Google Website Translator Gadget

13.8.12

379# Zakwas dzień 5 i chleb pszenno-żytni na zakwasie


fot.autor mari


Zakwas żytni dzień 5

Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba:)

Polecam chleb żytni na zakwasie
z przepisu Liski 






fot.autor mari

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mój pierwszy na zakwasie:)

Udał się:)



Chleb pszenno-żytni

Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka)
Zaczyn

Wieczorem, przed pójściem spać:

Składniki zaczynu mieszamy w misce. 
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin. 

Następnie:

dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. 
Mieszamy dokładnie , by składniki się połączyły.

Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut 

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym
 i otrębami żytnimi 
(dzięki temu chleb nigdy nie przywiera.)

Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut.  


Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi,np. mąką.
Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C.
 Jesli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową.
 Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy.
 Nie kroimy gorącego chleba 

Smacznego!



mari

2 komentarze:

  1. |Poziwiam! nie wiem czy sama kiedykolwiek zbiore się do własnego chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy zakwas mi nie wyszedł i spleśniał.Ale skorzystałam z rad Liski i się udało,więc warto spróbować,bo chleb jest pyszny.
      Dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń

Prawa autorskie

Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)

Archiwum bloga