fot.autor mari
Zakwas żytni dzień 5
Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba:)
Polecam chleb żytni na zakwasie
z przepisu Liski
fot.autor mari
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Mój pierwszy na zakwasie:)
Udał się:)
Chleb pszenno-żytni
Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka)
Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin.
Następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki.
Mieszamy dokładnie , by składniki się połączyły.
Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym
Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym
i otrębami żytnimi
(dzięki temu chleb nigdy nie przywiera.)
Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi,np. mąką.
Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C.
Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi,np. mąką.
Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C.
Jesli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową.
Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy.
Nie kroimy gorącego chleba
Smacznego!
Smacznego!
mari
|Poziwiam! nie wiem czy sama kiedykolwiek zbiore się do własnego chleba
OdpowiedzUsuńPierwszy zakwas mi nie wyszedł i spleśniał.Ale skorzystałam z rad Liski i się udało,więc warto spróbować,bo chleb jest pyszny.
UsuńDziękuję za miłe słowa:)