!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->

Powitanie

Pierwszy raz jesteś na moim blogu-witam cię serdecznie.Rozejrzyj się może znajdziesz coś czym się zainteresujesz.Możesz oczywiście podzielić się sowimi spostrzeżeniami wszystkie przeczytam i postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości.

O mnie

Moje zdjęcie
opolskie, Poland
Mam na imię Marianna.Lubię szyć,gotować,czytać książki i haftować i wiele innych ciekawych rzeczy robić.Wszystko to sprawia mi ogromną radość.Serdecznie zapraszam-Marianna-mari.

napisz do mnie........

marjanka.36@interia.pl

Google Website Translator Gadget

30.4.10

8#Deszczowa majówka,STYROPIAN

Majowe Święto-piękne,radosne,zielone.Z czasów dziecięcych pamiętam pochody pierwszomajowe,ich klimat zaangażowanie i doniosłość.Jako dziecko nie rozumiałam,że rządził nami ustój,podobała mi się sama radosna atmosfera.Dzisiaj jest wolność i swoboda każdy spędza swój wolny czas jak chce.fot.autor mari
Wczoraj przygotowałam obiad i upiekłam ciasto,dzisiaj mam więcej wolnego czasu,więc mogę iść na długi spacer,chociaż na dworze pada deszcz.

Chcę przedstawić ciasto według przepisu
ARABESKI
Styropian
(nazwa dziwna wolę
CIASTO ŚMIETANKOWO-KOKOSOWE)


fot.autor mari

Składniki:

  • mąka-3szkl.
  • cukier puder-1/2szlk.
  • żółtka-5szt.
  • proszek do pieczenia-2łyżeczki
  • margaryna lub masło-250g

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Jedną z nich wylepić spód blaszki a drugą włożyć do zamrażarki.

Dodatkowe składniki:

  • powidła śliwkowe lub konfitura

Sposób przygotowania:

Wyłożone ciasto w blaszce posmarować powidłem śliwkowym.

Masa śmietanowa.

Składniki:

  • śmietana 18%-1l
  • wiórki kokosowe-20dag
  • białka-5szt.
  • cukier-1szkl.
  • mąka ziemniaczana-1łyżka
  • budyń śmietankowy-duży lub mały+mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia-1/2łyżeczki

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem,dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć masę na ciasto posmarowane powidłami.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika.
Piec ok.50min.w temp.180C.

Smacznego:)


fot.autor mari

2 komentarze:

  1. ono jest takie puchate, prawda?
    pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się ciasto jest bardzo puchate i pyszne,smakuje jak sernik chociaż nie ma w nim sera.

    OdpowiedzUsuń

Prawa autorskie

Wszelkie prezentowane na blogu prace,pomysły i zdjęcia są mojego autorstwa .(Do wyjątków należą te,które są podpisane do kogo należą lub skąd pochodzą).Wiele trudu i zapału trzeba poświęcić aby powstały,więc nie zezwalam na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody!Dziękuję za respektowanie moich praw autorskich:)