fot.auror mari
Co niedzielę gotuję tradycyjnie rosół.Zazwyczaj jest tak,że domownicy nie mają ochoty po raz drugi jeść tego samego na drugi dzień,a babcia nauczyła mnie gospodarności i staram się nie wyrzucać jedzenia,więc robię z rosołu galaretkę.
GALARETA DROBIOWO-WOŁOWA
Składniki:
___________
- ugotowane mięso z rosołu
- ugotowane warzywa z rosołu
- mała puszka groszku konserwowego
- żelatyna 2-3łyżki
- ugotowane jajko
- pieprz,sól
Sposób przygotowania:
_____________________________________________________
Z rosołu wyjąc mięso i warzywa,a wywar odcedzić. Mięso obrać z kości i pokroić w drobną kostkę.Warzywa również pokroić w kostkę.Jajka obrać ze skorupek.Groszek otworzyć i odcedzić.Namoczyć żelatynę i rozpuścić w klarownym wywarze.
W salaterkach ułożyć plasterki jajek,posypać groszek,dodać mięso i warzywa.Wszystko zalać wywarem z żelatyną.
Salaterki przełożyć do lodówki do zastygnięcia.
W salaterkach ułożyć plasterki jajek,posypać groszek,dodać mięso i warzywa.Wszystko zalać wywarem z żelatyną.
Salaterki przełożyć do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego:)
galaretka z groszkiem jest najpyszniejsza.
OdpowiedzUsuńObowiązkowo musi być groszek i jajeczko:)
OdpowiedzUsuń