S jak SAŁATA LODOWA
fot.autor mari
Sałata lodowa(Lactuca sativa var.cpitata).Jej pełna nazwa to sałata głowiasta.
Jej soczyste liście zwinięte są w ciężkie główki.
Pochodzi a Ameryki i w zależności od rodzaju uprawy jest intensywnie zielona(z gruntu)lub raczej seledynowa(ze szklarni).
Sałata lodowa jest najbardziej krucha ze wszystkich sałat.
Jest niskokaloryczna i łatwostrawna.
Zawiera sole mineralne oraz witaminy A,C,E i witaminy z grupy B.
Jest doskonałą bazą wielu sałatek-świetnie smakuje z innymi warzywami-papryką,pomidorem,ogórkiem,rzodkiewką,kiełkami a także z serami-fetą,pleśniowymi,a także z szynką czy kurczakiem.
Sprawdza się zarówno na surowo,jak i po ugotowaniu-można ją też dusić i faszerować delikatnym białym mięsem.
Wielkim atutem sałaty lodowej jest to,że długo zachowuje świeżość.Można ją przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
źródło:pychotka.pl;wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz