Plucha za oknem
Za oknem ciągle pada.Na parapecie słychać ten sam stukot,aż do znudzenia. Aby sobie rozjaśnić ten pochmurny dzień piekę ciasteczka,złote i rumiane jak słoneczka,uśmiechają się do mnie i poprawiają nastrój. Dodatkowo upiekłam już kolejny raz ciasto z rabarbarem.
Dzisiaj wyszedł i smakował jeszcze lepiej.
Oba przepisy pochodzą z blogu
Moje Wypieki.
fot.autor mari Ciasto z rabarbarem
Chrupiące owsiane ciasteczka
Składniki:
- masło 200g,
- drobny cukier 3/4 szkl.,
- ciemny brązowy cukier 1/4 szkl. ,
- duże jajko 1 szt.,
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka,
- mąka pszenna 1 szkl.,
- proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
- sól szczypta,
- płatki owsiane górskie 2 i 1/2 szkl.
fot.autor mari
Sposób wykonania:
Miękkie masło zmiksować ,pod koniec wsypać cukier i dalej miksować.Dodać cukier brązowy(ja użyłam cukier kandyz kruszony) i dalej miksować.Dodać jajko,miksować.Na koniec wsypać pozostałe składniki na raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 180C. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego,układać na blaszce i lekko spłaszczyć je łyżką lub palcami.Ciastka układać w sporych odstępach,żeby nie skleiły się podczas pieczenia.
Owsiane ciasteczka piec 14-17 min do lekkiego ze złocenia. Chwilę odczekać a później gotowe ciastka studzić na kratce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 180C. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego,układać na blaszce i lekko spłaszczyć je łyżką lub palcami.Ciastka układać w sporych odstępach,żeby nie skleiły się podczas pieczenia.
Owsiane ciasteczka piec 14-17 min do lekkiego ze złocenia. Chwilę odczekać a później gotowe ciastka studzić na kratce.
Smacznego:)
fot.autor mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz