fot.autor mari
Stefanka z twarożkiem ,zrobiona w niedzielny poranek,bardzo szybkie i smaczne ciasto.Delikatny waniliowo-serowy smak.
Stefanka jaką dotąd znałam to ciężka,kaloryczna grysikowa masa,za którą osobiście nie przepadam.
Przepis pochodzi z blogu KUCHNIA nad ATLANTYKIEM
STEFANKA WANILIOWO-SEROWA:
Składniki:
**********
- tłusty twarożek dwukrotnie mielony 750g
- jajka 4szt
- masło 150g
- cukier 1szkl.
- ekstrakt waniliowy 1łyżeczka
- budyń śmietankowy 1opakowanie
- mleko 1/4szkl.
- herbatniki typu petit beurre 200g
Sposób wykonania:
************************
Herbatniki ułożyć w prostokątnej formie(ja użyłam naczynia żaroodpornego).
Masło roztopić,wsypać cukier i zagotować.Dodać twaróg,dokładnie wymieszać.Dodać jajka.
W 1/4szkl. mleka rozrobić budyń,wlać do masy serowej i zagotować,ciągle mieszając.
Gorącą masą przełożyć poukładane warstwy herbatników(ok.4warstw)
Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Wierzch można polać polewą.Pozostawić do ostygnięcia(ja jadłam jeszcze ciepłe).
Smacznego:)
Masło roztopić,wsypać cukier i zagotować.Dodać twaróg,dokładnie wymieszać.Dodać jajka.
W 1/4szkl. mleka rozrobić budyń,wlać do masy serowej i zagotować,ciągle mieszając.
Gorącą masą przełożyć poukładane warstwy herbatników(ok.4warstw)
Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Wierzch można polać polewą.Pozostawić do ostygnięcia(ja jadłam jeszcze ciepłe).
Smacznego:)
fot.autor mari
ten krem.. pewnie zanim wylądowałby w cieście.. wyjadałabym łyżką :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń