Koperek
Koper jest rośliną jednoroczną.
Pochodzi z terenów zachodniej Azji i basenu Morza Śródziemnego.
Używany jest w ziołolecznictwie.Charakteryzuje się silnym,aromatycznym zapachem i korzenno-słodkawym nieco szczypiącym smakiem.
Koper zawiera najwięcej soli mineralnych,tj. wapń,żelazo i fosfor oraz witamin A,D,E,K,B1,B2,B6,B12 i dużą ilość witaminy C.Ma duży wpływ na układ pokarmowy i oddechowy.Pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i wydzielanie soków żołądkowych,poprawia trawinie i przyswajanie pokarmów poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobno ustrojów w jelitach.Działa również wiatropędnie dlatego podaje się go niemowlętom w postaci herbatek.
Koper ma duże zastosowanie w kuchni jako przyprawa do ziemniaków,warzyw, ryb i zup.Do sporządzania nowalijek,sałat ,mięs i sosów oraz jako dodatek do masła.
Ze względu na właściwości konserwujące dodaje się do do kiszenia i konserwowania warzyw.
Koperek świeży ,drobno posiekany jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju napojów warzywnych i mlecznych,zup gotowanych i duszonych warzyw,jaj,sosów,zapiekanek,twarogów itp.Można by wymieniać i wymieniać.Dzięki temu ,że możemy go spożywać w postaci świeżej,suszonej i mrożonej jest dostępny przez cały rok.
źródło:foody.pl,poradnikzdrowie.pl,internet
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz