Słodkie czekoladki
Wczoraj było słodko i czekoladowo a dzisiaj śledziowo:)
Śledzie w oleju
Składniki:
- cebula 2sztuki
- filety śledziowe solone 0,5kg
- olej
- ziele angielskie 3-4 ziarenka
- liść laurowy 1-2sztuki
- pieprz ziarnisty 5-6ziarenek
- ocet
- słoik 0,9l+zakrętka
Cebulę obrać z łupin i pokroić w paski,przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem i pokroić octem. Filety śledziowe odcedzić ,przełożyć do miski i zalać zimną wodą.Moczyć ,aż stracą bardzo słony posmak.
Następnie odcedzić,pokroić na kawałki. Umyty słoik,wyparzyć wrzątkiem.Do słoika wkładać:pokrojone śledzie,cebulkę,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty-układać ciasno warstwami.całość zalać olejem.
Słoik zamknąć i pozostawić w lodówce na 4dni aż się " przeżrą".
Smacznego:)Następnie odcedzić,pokroić na kawałki. Umyty słoik,wyparzyć wrzątkiem.Do słoika wkładać:pokrojone śledzie,cebulkę,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty-układać ciasno warstwami.całość zalać olejem.
Słoik zamknąć i pozostawić w lodówce na 4dni aż się " przeżrą".
fot.autor mari
Śledzie w oleju
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
fot.autor mari
Pudełeczka po tik-takach na śrubki
Idzie wiosna czas na wiosenne porządki.
Oto mój sposób na małe śrubki.Teraz pochowane w pudełeczkach po tik-takach są widoczne,poręczne i poukładane.
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz