fot.autor mari
Majeranek
Majeranek
wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego i południowej Azji.Uprawiany był już w czasach starożytnych.W VII i VIII wieku służył jako domowy dezodorant-spryskiwano nim podłogi w domach.
Ma korzenny smak i wyrazisty aromat.Jest niezastąpionym dodatkiem do sosów,sałatek i zup,zwłaszcza do grochowej,fasolowej,kapuśniaku,kartoflanej,żuru oraz flaków i kołdunów.Wyśmienicie wzbogaca smak wszelkich dań mięsnych,pasztetów,wędlin oraz potraw z dodatkiem grzybów.Pomaga w trawieniu,zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
Wytwarzany przez górne partie rośliny olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym.Wywaru lub olejku aromatycznego dodaje się do kąpieli,maści i kompresów stosowanych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.
Wytwarzany przez górne partie rośliny olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym.Wywaru lub olejku aromatycznego dodaje się do kąpieli,maści i kompresów stosowanych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.
Majeranek
fot.autor mari
źródło:prymat.pl
mari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz