G jak Gruszka
Gruszka-owoc drzewa,gruszy(Pyrus L.).
Występuje w Europie i w Azji.
Pochodzi z Grecji.
Występuje w wielu odmianach.Owoce różnią się kształtem,najczęściej są wydłużone,w okolicy szypułki stożkowate oraz twardą skórką,zieloną,żółtą lub brązową,ziarnistą.
Gruszki zawierają dużo potasu,błonnik,żelazo i witaminy C,także sporo cukrów prostych.Pobudzają trawienie i perystaltykę jelit,likwidują zaparcia.Mają też właściwości moczopędne.Pomagają regulować ciśnienie krwi.Witaminy i składniki odżywcze zawarte w tych owocach to: witamina C,E,B6,kwas foliowy,potas,miedź,żelazo oraz magnez.Jako jeden z niewielu owoców mają jod,a także bor,który pobudza pracę mózgu oraz ułatwia koncentrację.
Odmiany gruszek ,które są dość słodkie warto jeść na surowo.Można też dodawać je do owocowych sałatek.W zimie warto spożywać suszone. Z gruszek można robić również przetwory:kompot,dżem,chutney.Kompot z suszonych owoców gasi pragnienie,ale ma też właściwości przeciwgorączkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz